QUENTIN TARANTINO x 4

En av tidenes råeste regissører, Quentin Tarantino (f. 1963), gir oss bøller med personlighet, fet musikk, blodige uhell, sort humor og uforglemmelige strofer, i en befriende uhøytidelig innpakning. I Hollywood, hvor det ofte mangler originalitet i manusene og hvor resirkulering av idéer er gjennomgangsmelodien, blir filmskapere som Tarantino, Charlie Kaufman, Coen-brødrene og andre med utpreget kreativ fantasi hyllet som konger.

Tarantinos filmer er hyllester til sjangerfilm gjennom hele filmhistorien, det er slik han jobber. Helt siden debuten Reservoir Dogs (1992), hvor inspirasjonen var gangster/heist-filmer av typen The Killing (Kubrick, 1956), The Getaway (1972) og ikke minst City on Fire (1987).

Musikken er også helt sentral i Tarantinos filmer. Han har selv en gigantisk samling filmmusikk, og mener at den var vesentlig i hans læreprosess som regissør ved at han visualiserte scenene mens han hørte på musikken. Med et særlig følsomt øre for dialoger er det i tillegg få av Tarantinos filmer som ikke er umiddelbart gjenkjennelige som hans. Tarantino er i år aktuell med sin niende film Once Upon a Time in Hollywood (2019), som har premiere i august.

RESERVOIR DOGS – 5. februar
KILL BILL: VOL. 1 & 2 – 31. mars
JACKIE BROWN – 9. mai