SEAN CONNERY x 2

I oktober 2020 døde Sean Connery, 90 år gammel. Gjennom seks tiår var han en bauta i moderne film. Mannen med den karakteristiske stemmen uttalte alltid S som Shh, han var både en ”lady’s man” og guttas ultimate filmhelt, og ikke minst en ettertraktet karakterskuespiller. Han hadde også et stort hjerte. Etter flere filminnspillinger donerte han hele lønna si til veldedighet. Steven Spielberg uttalte at Sean Connery var den siste, store klassiske filmstjernen. Han vant tre Golden Globes, to Baftapriser, en Oscar og ble adlet av Dronning Elisabeth.

Arbeiderklassesønnen fra Skottland gjorde sine første film- og TV-roller fra 1954, men det var på 60-tallet karrieren eksploderte. Da var han hemmelig agent i Bond-filmen Dr. No (1962), som i utgangspunktet bare var en liten spionfilm på lavbudsjett. Den ble en suksess uten sidestykke, og Sean Connery spilte rollen som James Bond 7 ganger. Han jobbet også med
regissører som Alfred Hitchcock, Sidney Lumet og John Huston. Kritikkroste filmer som Marnie (1964) og The Man Who Would Be King (1975) var med på å ”redde” ham bort fra Bond-merkelappen. Mange regner The Name of the Rose (1986), The Untouchables (1987), Indiana Jones and the Last Crusade (1989) og The Hunt for Red October (1990) som toppen av hans karriere.

Vårens filmer med Sean Connery:
GOLDFINGER (1964) – 2. februar
INDIANA JONES AND THE LAST CRUSADE (1989) – 27. mai