VAMPYRAFTEN MED NOSFERATU x 2

To av filmhistoriens store vampyrer! Det nærmer seg halloween og cinemateket byr på en “double feature” med to nyrestaurerte vampyr-filmer. Det vil si to filmer på rad for prisen av én. Du velger selv om du vil se en eller begge.

Hva er Nosferatu?
Det finnes mange teorier om hva ordet “nosferatu” betyr og hvor det stammer fra. Når Murnau ville filmatisere Bram Stokers “Dracula” i 1922, lykkes han ikke med å få rettigheter til historien. Den freidige regissøren bestemte seg da for å lage sin egen versjon, og bare endre litt på manuset og tittelen. “Dracula” ble til “Nosferatu”, karakterene fikk nye navn og historien fikk en annen slutt.

Noen hevder at “nosferatu” betyr vampyr, og stammer fra det rumenske ordet “Necuratu” (uren ånd) et begrep som vanligvis brukes om djevelen. Andre mener at ordet beskriver “en som ikke kan dø”. Men trolig kommer termen fra det greske
“nosophoros” som betyr “smittespreder”. Kjært barn har mange definisjoner, men det er i alle fall ingen tvil om at Nosferatu-filmenes sjarmerende hovedperson er en vampyr.

Filmene som vises
NOSFERATU: A SYMPHONY OF HORROR torsdag 30. oktober kl 18
NOSFERATU: NATTENS VAMPYR torsdag 30. oktober kl 20
Klikk for trailere og filminfo.