DEAD POETS SOCIETY

Den nyansatte, eksentriske professoren John Keating har en tendens til å gå litt utenom læreplanen. Robin Williams i en av sine beste roller.

Todd Anderson (Ethan Hawke) begynner på en konservativ privatskole der hans bror tidligere briljerte med toppkarakterer og populære verv. Todd er sjenert og usikker på sine egne kvaliteter. Han blir romkamerat med en person som er i motsatt ende av skalaen, Neil Perry (Robert Sean Leonard), en talentfull gutt med mange ess i ermet, men som også blir hardt presset av sin manipulerende far.

Dette kunne blitt et vanlig traust og tørt skoleår, hadde det ikke vært for den eksentriske professor John Keating (Robin Williams) som er nyansatt og forsøker å nyansere sinnene til sine elever. Han er full av entusiasme og nye læremetoder og oppfordrer elevene til å bli kjent med poesiens verden. De øvrige lærerne, som er svært konservative, er ikke like imponert. Som en følge av Mr. Keating’s “grip dagen”-filosofi danner elevene poesiforeningen “Dead Poets Society”. Gjennom foreningen knytter guttene et tett vennskap, men den starter også en kjedereaksjon av hendelser – på godt og vondt.

Cinemateket minnes Robin Williams (1951 – 2014) med to filmer i vår. Se også The Fisher King (24. februar)

Filmen ble tildelt Oscar i 1990 for beste originalmanus. Robin Williams er helt i sitt ess i rollen som den radikale professoren. Ethan Hawke gjør også en nydelig innsats. Hawke har også en rolle i den romantiske Før Soloppgang som vises senere i semesteret (28. april). Regissør Peter Weir er ellers kjent for filmer som bl.a. Master and Commander: The Far Side of the World (2003) og The Truman Show (1998).

TRAILER
https://www.youtube.com/watch?v=wrBk780aOis

FILMFAKTA
Regi: Peter Weir, USA 1989.
Med: Robin Williams, Ethan Hawke, Robert Sean Leonard mfl.
2t 9min. Engelsk tale, norsk tekst. Analog filmrull.
IMDb: DEAD POETS SOCIETY