GHOSTBUSTERS – 30 års jubileum

I år er det 30-årsjubileum for Ghostbusters, og Cinemateket feirer med å gi deg en nyrestaurert utgave av tidenes skrekkomedie.

Parapsykologene Peter, Ray og Egon har problemer med sin akademisk karriere. De bestemmer seg for å dedikere sine liv til å renske New York for slimete spøkelser og onde ånder. Byrået «Ghostbuster» er dermed etablert. Utstyrt med sine nyutviklede protonpistoler skrider de til verket med stort pågangsmot. Men situasjonen kommer lett ut av kontroll, og når den forhistoriske krigsguden Gozer tar bolig i et hus, har ikke skeptiske EPA-agenter annet valg enn å la The Ghostbusters få slippe til med sine legendariske oneliners og skyhøye gadget-faktor.

Ghostbusters er en hyperkommersiell hitfilm, men bugner allikevel av oppfinnsomhet og fortellerglede. Det er nå 30 år siden filmen ble laget, og filmen du får se er nyoppusset og digitalisert.

Dette er en av to filmer i vår lille HAROLD RAMIS-filmserie i høst. Harold Ramis gikk bort i 2014 og var en enestående skuespiller, manusforfatter og regissør innen komedie-sjangeren. Han har blant annet regisssert og skrevet Grondhog Day (1993), som du også kan se på Cinemateket i oktober. (Miniartikkel om Harold Ramis kommer!)

TRAILER

FILMFAKTA
Regi: Ivan Reitman, USA 1984.
Med: Bill Murray, Harold Ramis, Dan Aykroyd.
Engelsk tale, utekstet. 1t 47min. Nyrestaurert digital film.
IMDb: GHOSTBUSTERS