MANNDOMSPRØVEN

Dustin Hoffmann i rollen som den unge og uskyldige Ben, som blir forført av en mye eldre kvinne og forelsker seg i hennes datter. Filmen ble en enorm hit, og har nydelig soundtrack av Simon & Garfunkel.

21-åringen Ben kommer hjem til Los Angeles etter avsluttet college – frustrert, forvirret og usikker på framtida. Han er redd for å ende opp som sine overflatiske middelklasseforeldrene og vennene deres som gir ham råd han ikke vil ha (“There´s a big future in plastics!”), og blir mer og mer oppgitt. Så dukker Mrs. Robinson opp. Hun er en av familiens venner, og kommer med et fristende tilbud som Ben ikke kan avslå. Når han senere faller pladask for hennes vakre datter og innser at det er henne han vil ha må den unge mannen manne seg opp og ta noen grep.

Manndomsprøven er både stilfull og underholdende og tar for seg spranget fra ungdom til voksen på en måte de fleste kan kjenne seg igjen i. Dustin Hoffman fikk sin første store rolle her, og er uforglemmelig som den fomlete, unge Ben. Filmen veksler naturlig mellom det komiske og det alvorlige, takket være hans store talent som skuespiller. Den komiske tonen i filmen forsvinner i takt med Bens desperasjon, og Hoffman får spille på et stort register filmen igjennom.

Den distinkte bruken av Simon & Garfunkel på lydsporet var med på å gjøre filmen til en hit. Regissør Mike Nichols er ellers kjent for filmer som Who’s Afraid of Virginia Woolf (1966), Carnal Knowledge (1971), og i senere tid Closer (2004) og Charlie Wilson’s War (2007).

[youtube_sc url= https://www.youtube.com/watch?v=-isDN6CYFSs&w=500]

FILMFAKTA
USA, 1967. Regi: Mike Nichols
Med: Dustin Hoffman, Anne Bancroft, Katharine Ross
Musikk: Simon & Garfunkel
105min. Eng tale, norsk tekst. Format: 35mm analog film.
IMDb: MANNDOMSPRØVEN