TITANIC / seminar

Arkivet inviterer til et spennende seminar om kinokulturen i Norge under 2. verdenskrig og nazistenes påvirkning på filmene. I samarbeid med Cinemateket vises tre eksempler på propagandafilm og underholdningsfilm fra 1943. Andre film ut er ut er den tyske nazifilmen «Titanic», som vises på slutten av første seminardag.

Torsdag 24. november kl 18
TITANIC

(Regi:  Werner Klingler og Herbert Selpin, Tyskland 1943)
En av de største og mest kjente tyske nazipropagandafilmene. Filmen er knyttet til forliset av passasjerskipet RMS «Titanic» i 1912 og skildrer britiske kapitalisters slette moral og tyskernes «storhet». Filmen er eksempel på en problematisk kulturarv fra nazi-tiden, og vises (på Aladdin) i forbindelse med seminaret på Arkivet. Miniforedrag før filmen v/ forfatter og dramatiker Bjørn-Erik Hanssen [85 min. Tysk tale, engelsk tekst. DVD, 18 års aldersgrense på seminaret/filmene].

Seminar 24. – 25. november
KINOEN SOM DEMOKRATISK KAMPSPORT
Sted: Arkivet
PROGRAMFOLDER
Stiftelsen Arkivet har invitert historikere, filmvitere og medievitere til å presentere ny forskning om hva som egentlig foregikk på kinoene i Europa i perioden 1939-1945. Forelesere fra Danmark, Nederland, Tsjekkia, Norge og Belgia kommer! Stikkord: propaganda, kinogåing og hverdagsmotstand. Hvordan gikk det når nazistisk propaganda møtte kinoen som demokratisk samfunnsinstitusjon? Hvordan var det for private kinoer, kommunale kinobestyrere og kinoansatte å håndtere det totalitære presset som kinoene ble utsatt for?

Tre filmvisninger
Sted: Aladdin
I samarbeid med Cinemateket vises tre eksempler på propaganda/underholdningsfilm fra krigsårene.
UNGE VILJER – 23. november kl 18.00  (Regi/manus: Walter Fürst, Norge 1943)
TITANIC – 24. november kl 18.00  (Regi:  Werner Klingler og Herbert Selpin, Tyskland 1943)
MÜNCHHAUSEN – 25. november kl 15.00 (Regi: Josef von Báky, Tyskland 1943)

Inngang: 60,- pr film
Gratis for alle som er på seminaret.
18 års aldersgrense på seminaret/filmene.

Mer info om seminaret kommer!
www.stiftelsen-arkivet.no
www.krscinematek.no