UNGE VILJER / seminar

Arkivet inviterer til et spennende seminar om kinokulturen i Norge under 2. verdenskrig og nazistenes påvirkning på filmene. I samarbeid med Cinemateket vises tre eksempler på propagandafilm og underholdningsfilm fra 1943. Først ut er den norske nazifilmen «Unge viljer», som vises kvelden før seminaret begynner.

Onsdag 23. november kl 18
UNGE VILJER
(Regi/manus: Walter Fürst, Norge 1943)
Den eneste norske spillefilmen som ble laget under krigen som var ren nazipropaganda. Hensikten var å forklare nazistenes ståsted og vekke det norske folk til kamp mot verdenskommunismen. Filmen er eksempel på en problematisk kulturarv fra nazi-tiden, og vises (på Aladdin) i forbindelse med seminaret på Arkivet, som starter dagen etter. Innledning (5 min) før filmen v/ Thomas V.H. Hagen, historiker ved Arkivet. [63min. Norsk tale. Analog film. 18 års aldersgrense på seminaret/filmene].

Seminar 24. – 25. november
KINOEN SOM DEMOKRATISK KAMPSPORT
Sted: Arkivet
PROGRAMFOLDER
Stiftelsen Arkivet har invitert historikere, filmvitere og medievitere til å presentere ny forskning om hva som egentlig foregikk på kinoene i Europa i perioden 1939-1945. Forelesere fra Danmark, Nederland, Tsjekkia, Norge og Belgia kommer! Stikkord: propaganda, kinogåing og hverdagsmotstand. Hvordan gikk det når nazistisk propaganda møtte kinoen som demokratisk samfunnsinstitusjon? Hvordan var det for private kinoer, kommunale kinobestyrere og kinoansatte å håndtere det totalitære presset som kinoene ble utsatt for?

Tre filmvisninger
Sted: Aladdin
I samarbeid med Cinemateket vises tre eksempler på propaganda/underholdningsfilm fra krigsårene.
UNGE VILJER – 23. november kl 18.00  (Regi/manus: Walter Fürst, Norge 1943)
TITANIC – 24. november kl 18.00  (Regi:  Werner Klingler og Herbert Selpin, Tyskland 1943)
MÜNCHHAUSEN – 25. november kl 15.00 (Regi: Josef von Báky, Tyskland 1943)

Inngang: 60,- pr film
Gratis for alle som er på seminaret.
18 års aldersgrense på seminaret/filmene.

Mer info om seminaret kommer!
www.stiftelsen-arkivet.no
www.krscinematek.no