JOANNA HOGG x 2

Den spennende britiske regissøren Joanna Hogg (i midten) debuterte som spillefilmregissør i en alder av 47 år. Det var to tiår etter at hun fullførte filmutdannelsen på den prestisjetunge National Film and Television School ved London. Eksamensfilmen Caprice (1986) hadde den da ukjente Tilda Swinton i hovedrollen. I dag er Hogg en høyt ansett filmregissør, med fem kritikerroste langfilmer bak seg. Blant annet langfilmdebuten Unrelated (2007), med Tom Hiddleston i en sentral rolle. Med The Souvenir (2019) og The Souvenir part II (2021) har hun også nådd et bredere publikum.

Med sin eleganse, selvsikre underfortalthet, diskrete komikk og rollefigurenes manglende evne til å si hva de egentlig mener, er det noe utpreget britisk ved Joanna Hoggs filmer. Men dette er ikke “kjøkkenbenkrealisme” og arbeiderklasse som vi ofte ser i britisk film. Hoggs filmer er sentert rundt øvre middelklasse og deres mer eller mindre dysfunksjonelle liv – eller “posh misery” som noen har kalt det.

Høstens filmer av Joanna Hogg: THE SOUVENIR og THE SOUVENIR PART II, se linkene. Bildet over: skuespillerne Tom Burke (t.v) og Honor Swinton Byrne (t.h) som spiller i de to filmene til Joanna Hogg (midten).