Cinemateket byr på filmer som tar opp temaet «transhumanisme» på film, eller robotmennesker om du vil. Hva er et menneske? Hva vil det egentlig si å være et menneske? Eller hvor går grensene for hva som med rette kan kalles et menneske? Vil svarene på disse spørsmålene om bare få år fortone seg helt annerledes enn de gjør det i dag – eller er de allerede annerledes?
“Transhumanisme er en ideologi som mener at man bør forbedre mennesket ved hjelp av et bredt spekter av teknologi”, skriver filosof Einar Duenger Bøhn ved Universitetet i Agder. Og videre: “Ordet transhumanisme betyr bokstavelig talt å transcendere (overskride) humanismen, men blant dens tilhengere og kommentatorer brukes ordet nærmere betydningen å forbedre og overskride menneskearten slik den er i dag.”
Historiker og forfatter Yuval Noah Harari har hatt stor suksess med boken Homo Sapiens, men også oppfølgeren Homo Deus, om det gudeaktige mennesket som ikke bare kan forandre sine omgivelser, men også seg selv på helt fundamentalt vis. Mulighetene er like mange som fallgruvene, de vakre drømmene like mange som de groteske marerittene. Vil vi eksempelvis kunne utrydde hungersnød og sykdom, eller vil vi ende opp med et samfunn bestående av det Harari kaller “biologiske kaster”?
Cinemateket i Kristiansand har gleden av å invitere til et variert knippe filmer som alle berører temaet transhumanisme på ulike vis. Dette er filmer vi håper kan inspirere publikum til ytterligere dypdykk, og deltakelse i en debatt som av merkelige årsaker ikke er helt dominerende i vår tid. For det burde den være.
Tekst: Kristian Landmark
Vårens filmer som berører temaet:
METROPOLIS – 10. februar
DEN VILLE PLANETEN – 17. februar
BLADE RUNNER 2049 – 22. februar
HER – 31. mars
TITANE – 26. april
EX MACHINA – 27. april
THX 1138 – 18. mai