TOKYO STORY – nyrestaurert

Den japanske filmskaperen Ozu’s store mesterverk om et ektepar som besøker sine voksne barn i storbyen.

Paret reiser fra den japanske landsbygda til storbyen Tokyo for å besøke sine voksne barn med familier. Turen byr på generasjonskonflikt, skuffelser og mange vakre øyeblikk. Minimalistisk og lavmælt tar den seeren med dypere og dypere inn i historien. Gjort på japansk vis, men allikevel så universelt at den ennå fungerer som et av de største mesterverkene i kinoens historie.

Tokyo Story er Ozus mest berømte film, og den florerer på all verdens ti-på-topp-lister. I all sin enkelhet og delikate framtoning er den uforglemmelig. Rett og slett fordi den er så ekte og tett inn på det virkelige liv. Filmen er svært sjelden å se på kino her i landet. Den nyrestaurerte kopien er importert fra utlandet, og dette er en unik mulighet til å få sett den.

YASUJIRÔ OZU
Regissør Yasujiro Ozu (1903-1963) er med sine avdempede, kloke filmer en av japansk films mest betydelige kunstnere. Hans filmer er hverdagsskildringer blottet for sentimentalitet. Ozu kjennetegnes av en lett stilisert, klar billedstil med et dvelende, lavt plassert kamera, som får frem bittesmå nyanser og variasjoner i scenene.

FILMFAKTA
Regi og manus: Yasujirô Ozu, Japan 1953
Med: Chishû Ryû, Chieko Higashiyama, Sô Yamamura m.fl.
2 t 13 min. Japansk tale, eng tekst. Digital kinofilm.