WIM WENDERS x 3

Wim Wenders (f. 1945) er en av Tysklands store regissører. På Cinemateket får du nå to av Wenders’ mest kjente verk fra 80-tallet, Himmelen over Berlin og Paris, Texas, pluss den mer ukjente kultskatten Radio On (1979) som han var co-produsent på. Wenders er kjent for en poetisk estetikk, langsomme roadmovies og utsøkte soundtrack – med artister som f.eks. Kraftwerk, Nick Cave, David Bowie og Laurie Anderson. Filmene tar ofte for seg temaer som ensomhet, kjærlighet og fremmedgjøring.

Sammen med Fassbinder og Herzog regnes Wenders som en del av “den nye tyske filmen” på 70-tallet. Disse regissørene ville ikke lage film for å underholde, men filmer som maner til ettertanke. Filmstilen var påvirket av den franske kinostilen Nouvelle Vague og av 68-bevegelsen.

Wim Wenders hadde sitt gjennombrudd med Den amerikanske vennen med Dennis Hopper i 1977. Francis Ford Coppola brakte ham til USA, og deretter gikk det i berg og dal-bane med hans filmer, med høydepunkter som f.eks. Paris, Texas (1984) og Himmelen over Berlin (1987). De siste årene har Wenders også markert seg med kritikerroste dokumentarer som Buena Vista Social Club (1999) og Pina (2011).

Filmene som vises:
RADIO ON  tirsdag 7. oktober
PARIS, TEXAS  onsdag 8. oktober
HIMMELEN OVER BERLIN torsdag 9. oktober

Mer info: WIM WENDERS (IMDb)